maanantai 4. syyskuuta 2023

Ohukaisia vai kakku?

 Taas urheilua. Mutta nyt koleasta Tukholmasta, kun vielä jokin aika takaperin urheilijat Budapestissä hikistyivät kovassa helteessä tiimmellyksissään. Tukholman stadionilla en ole ollut, mutta Tukholmassa kyllä muualla. Monestikin. Pikkutytöstä lähtien. Tukholman maaottelun voitti muuten Ruotsi.

K pyysi kanssaan amatöörioopperaan. En lähtenyt. Katselin urheilua. Ainoa ei-amatööri olisi joukossa Tomi Metsäketo. Ja katsottavana vanha kunnon Kerjäläisooppera. En ole nähnyt/kuullut aiemmin, enkä kuule/näe nytkään. Mutta jos jotakuta kiinnostaa, niin Bodis Godunovin olen nähnyt sekä muita. En tosin ole mikään suuri oopperan ystävä, operetit ovat enemmän pinnalliseen makuuni.

Olen päättänyt leipoa kakun. Nyt kun on omena-aika, niin plarasin  Riitta Pojanluoman  Omena-keittokirjaa. Olen kahden vaiheilla, joko omenaohukaisia tai omena-maustekakku. Olen vahvasti kallellaan jälkimmäisen puoleen. On muuten kulunut vuosia, kun olen kakkua leiponut. Pitänee ostaa joitakin tarvikkeita alkaen vaniljasokerista.  Ohukaisiin  en tarvitsisi muuta kuin omenia ja vichyvettä. Muut aineet on kotona. Vichystä tuleekin mieleen elokuva Casablanca ja Ranskassa toimiva natsien hallitsema Vichy-hallitus 1940-luvulla. Elokuva päättyy siihen,kun vichy-pullo heitetään mielenosoituksellisesti roskakoriin. Leffa saisi muuten taas tulla televisioon. Samaisesta elokuvasta kerrotaan, että klassiseksi muodotunut lause "Play it again, Sam" ei kuulukaan koko elokuvan repliikkeihin, vaikka niin luullaan. Hieno elokuva! Oscarinsa ansainnut!

Tiputtelin aamukahvini ja nyt juon sitä Helsinki-mukista, jossa kuva 1800-luvun Espalta. Tämä vuosisata on minun vuosisatani. Kernaasti olisin tahtonut silloin olla ja elää vallasrouvana Helsingissä. Siitä huolimatta, että maa oli Ruotsin jälkeen Venäjän vallan alla, oli meillä monet asiat hyvin. Sen lisäksi mahdollisuudet kehittymiseen rajattomat. Tuli sähkö ja markka, kondiittorimestarit ulkomailta, junarata Helsingistä Hämeenlinnaan ym. Helsinki oli pieni kaupunki tuolloin, ihmisillä aikaa toisilleen, flandeerattiin kaupungilla ja kaikilla oli niin mukavaa.




0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu