keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Turkkilaista

 Käväisin Turkissa tai oikeammin Alanya Marketissa. Myyjistä lähtien kaikki turkkilaista, mutta myyjät puhuivat hyvää suomea. Purkkeja, leivoksia, kaloja, keksejä, marmeladikaramelleja, kanaa, lammasta, raavasta, valmiita ruokia, juomia, vaikka mitä. Olin kuin Liisa pien Ihmemaassa, Turkin maassa en ole koskaan ollut. No, oli tietysti monenkin matkan kohteen vaihtoehtona Istanbul, mutta aina se jäi ja jääkin nyt seuraavaan elämään. Ostin marketista kaikenlaista keittobanaaneista ja sitruunamarmeladista lähtien ja yritin nähdä kaupassa kaiken, mutta se vaatisi kokonaisen päivän. Menen uudestaan.

Kotona paistoin keittobanaania ja söin turkkilaista Kuzu Tandir-lammasta, jota marketin keittiö oli valmistanut. Lisukkeena kotimaisia vihreitä papuja ja salaattia. Jälkiruoaksi vanukasta, joka oli todella herrrkullista. Sekin turkkilaisesta keittiöstä. Seuraavana päivänä siirryin suomalaiseen sapuskaan.

Luen jo kerran lukemaani Christien kirjaa Sininen juna ja siinähän pannaan liikkeelle Hercule Poirotin harmaat aivosolut. Onneksi en muista aikaisemmasta lukemmastani, kuka on murhaaja. Ei ainakaan hovimestari. Roomaan vievät tiet on vielä kesken toisessa kirjassa. Joka ilta vedän pitkää tikkua, kumpaa luen ennen kuin olen taas nukahtamatta. Uneni ovat jo kauan olleet minimissä. Lasken lampaita, tuijotan katossa yhteen pisteeseen, tyhjennän aivoni (ei vaikeaa) ja rentoudun. Uni ei tule. Joskus suutun ja kipitän ottamaan unipillerin. Ja nukun. Ihanaa!

Joulu on jo täyttä päätä kaupoissa, tv:ssä joulumainoksia, ihmisiä jouluun heränneinä ostoksilla ja minä jo kyllästynyt koko jouluun. Eikä se ole vielä edes oikeasti alkanut. En osta itselleni lahjaa, enkä kinkkua. Vielä en ajattele koko  asiaa. Vuosia sitten häärin kuten muutkin ja aloitin häärimisen jo elokuussa. Tein joulukuusen koristeetkin itse. Ja se oli iso kuusi. Rakastin jouluja. Puolison sairastuminen muutti jouluvieton luonteen ja hänen kuoltuaan lopetin itselläni joulun. Vain jotain pientä tavan vuoksi ja omaksi ilokseni. Vielä ei ole sen aika.

Tässä taas tämä. Pitkä tikku kertoi, että tänään on Sinisen junan vuoro. Joku on murhattu.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu