tiistai 19. joulukuuta 2023

Andania-laiva toi tuliaisen Stadiin

 Jaahas, enää viisi vaivaista päivää jouluun. Nopsaan meni. Tänään vielä kauppaan ja sitten sillä siisti. Tsilari-lehti tuli eilen ja luin sen ahneesti kannesta kanteen. Tiesittekö, millä konstilla jazz tuli Helsinkiin? Tuli S/S Andania-botskilla 4.6.1926. Nyt tiedetään sekin. Siitä se siis Stadissa alkoi. Kesän loputtua laiva lähti takaisin meren taakse, mutta jazz jäi tänne. Yksi muusikko jäi myös ja hänen tililleen oikeasti jää jazzin meille tuleminen. Kaveri oli laivabändin  klarinesti/saksofonisti Wilfred "Tommy" Tuomikoski. Tämän kaiken ja paljon muuta kertoi minulle Tsilari-lehti.

Imuroin eilen eli tein "joulusiivouksen" ja sitten pledillä pyyhin pölyt. Vaihdoin valkoiset kynttilät punaisiin ja keittiön pöydälle poppanan tilalle jouluaiheisen kaitaliinan. Olin oikein tyytyväinen tuloksiin. Soitin pari joulutervehdystä puhelimella ja tänään jatkan samalla linjalla.

Vielä tuikipimeää ulkona, joissakin ikkunoissa jouluvalo. Sadetta luvattu, mutta minne päin tätä maata? Otan kauppareissulle varmuudeksi sateenvarjon. Kävelymatkaa ei ole kovin pitkästi, mutta ehtii hyvin kastuakin. 

A on Saksassa, joten panen joulutervehdyksen hänen palauduttuaan takaisin kotiinsa Espanjaan. Turkista tuli tieto, että lämmintä on +30 astetta. Sillä lailla. Islannissa purkautuvan tulivuoren lähellä vieläkin kuumempaa. Tulta ja laavaa iskee vuori kymmenen kilsan päässä Reykjavikistä. Lentokoneesta käsin olen tulivuoria matkoillani nähnyt, mutta kaikki lepotilassa. Lähempää en. 

Olen laatinut kauppalistan valmiiksi ja alan kohtapuoliin valmistautua kauppareissulle. Vielä ollaan aamutuimassa tovin verran ja sitten päivä alkaa valjeta. Toivottelen hyvää joulua ja onnekasta alkavaa vuotta 2024.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu