keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Yhä vilukasta

 Kappas, istahdin koneen ääreen ja sitten pisti päähän panna tänne muutama rivi. Vuosi jo näin pitkällä ja kylmiä ilmoja pitelee. En nyt ihan sisälläkään ole ollut. Monta kerrosta vaatetta ja vilkasta liikuntaa. Näin tarkenee.

Joulun jo korjasin talteen. Punaiset kynttilät poltin loppuun ja siirryin valkoisiin. Olen kynttiläihminen ja niistä voi nauttia läpi vuoden. Sitä paitsi ne lämmittävät. Niiden valossa on kyllä hiukan hankalaa lukea. Miten ennen luettiin, kun seinän raossa oli päreet? Onneksi nykyisin on sähkö ja säjkövalo, vaikka kumpaakin pitäisi nyt säästellen käyttää. Tämmöinen yhden hengen talous vie vähän muutenkin. Vaikka kyllähän meikäläinenkin tarvitsee koneita ja ne taas yleensä käyttävät sähköä. Nyrkkipyykki lakanoiden kanssa olisi liikaa vaadittu. Ennen vanhaan sekin kävi ja oli pakko. Lapsuuteni kerrostalon pihan puolella oli pesutupa. Siellä rouva Salokari pesi meidänkin perheen pyykit. Lakanat keitettiin ja niitä heiluteltiin pitkällä kepillä ja pesutupa oli täynnä höyryä.  Pyykkinarut olivat yläpihalla. Talossa oli kaksi pihaa, ylempi ja alempi. Kun ei naruilla ollut pyykkiä, leikimme sielläkin. Sieltä oli hyvä pinkaista naapuripihan kautta toiselle kadulle. Pihat olivat siihen aikaan aidattuja, eikä ollut sallittua mennä toisen talon pihalle. Aidassa oli kyllä reikä sitä varten, joka oli ahkerassa käytössä.

Olen lukenut ja ostanutkin pari kirjaa. Hyllyyn ei mahdu ja se on ongelma. Ei edes tunkemalla. E soitti ja kertoi kotikontunsa pakkaskuulumiset. Kovemmin paukkuu kuin täällä. On 600 km pohjoisempana. Mutta ei Lapissa asti, vaikka jotkut ystäväni pitävät seutua Lappina näin Helsingin vinkkelistä katsottuna. No, joidenkin mielestä jo kehäkolmosen pohjoispuoli on erämaata ja vallan sopimatonta stadilaiselle. Stadissa oli aika, kun töölöläinen ei oikein mielellään mennyt Pitkänsillan toiselle puolelle. Nykyisin mennään. Siellä on enemmän torimaisempi tori kuin Kauppatori, jossa turistirihkama on päätuotteena. Ennen muinoin sekin oli erilaista. Kaikki muuttuu.

Suomen presidenttikin muuttuu toiseksi presidentiksi, kunhan päästään äänestämään. Katsoin jo ehdokkaiden numerot. On vain päätettävä, kumpaa äänestän, jotka olen valinnut kandidaateiksi. Viikon kuluttua olen asiasta selvillä ja sitten ei kuin piirtämään numero ennakkoäänestyksellä. Totinen paikka!


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu