keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Keskiviikkotunnelmissa

Muutama päivä kun en ole täällä käynyt. Nyt ajattelin tulla. Ilma muuttunut syksyisemmäksi, ollaan joskus pakkasenkin puolella. Kuivia kuolleita lehtiä vielä hatvakseltaan lehtipuissa. Jokuhan jää sitkeästi paikoilleen roikkumaan koko talven ajaksi.

Käväisin eilen kaupassa. Halloween muodossa jos toisessakin ryöpsähti silmille. Ei kuitenkaan pelottanut. Menin postiin. Lähetin 70 grammaa painavan kirjeen. Yksi tulostettu  kopio Richardinkadun kirjaston historiasta ja 11 sivua itse kirjettä eli 5 ja puoli arkkia täyteen sullottua  tekstiä. Tulostin ei tee molemmille puolille paperia. Ja kyllä, aivan oikeaa vanhanaikaista kirjeenvaihtoa!

Ystäväni soitti kaukaa pohjoisesta. Tosin melko tarkalleen puolesta välistä Suomea, mutta täälläpäin asuvat usein mieltävät nekin alueet pohjoiseksi. Kun käydään Kuusamon Rukalla laskettelemassa, kerrotaan menosta Lappiin. Sitähän se ei ole. Poroja saattaa olla näkysällä. Eivät ole kuitenkaan mikään Lapin mitta.

Olen lueskellut. En ostanut uutta, kun hyllytila huvennut. Muuttaessani tänne hävitin harmikseni kirjahyllyjä. Kirjoja meni keräilijälle ja antikvariaattiin. Hölmö minä! Tänä päivänä kirjoja kuunnellaan ja mitä enenevässä määrin. Kustantajat siirtyneet kysynnän mukaan ja painettavien kirjojen määrä pienentynyt. Olen mieheni sairauden aikana itsekin kunnellut muutaman äänikirjan. Ei ole sama fiilis ja asia kuin pidellessä kirjaa käsissä. Liitätytin mieheni äänikirjalainaamoon ja kerran kuussa tilasin uusia kirjoja. Tätä kesti niin kauan, kunnes hän ei enää kyennyt kuuntelemaan. Niiden vuosien aikana, kun hän jaksoi, ymmärsin äänikirjan arvon. Vieläkin. En sitä kuitenkaan, että ihminen laiskuuttaan kulkee napit korvissa kirjaa kuunnellen keskellä kaiken elämän hektisyyden. Minusta kirjan lukeminen vaatii rauhaa ja seesteisyyttä, mukavan asennon, villasukat, kirjan käteen ja jos mahdollista niin takkatulen. Toivottavasti kirja esineenä ei koskaan häviä.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu