maanantai 21. lokakuuta 2019

Vastarannan kiiski

Ostin uuden tulostimen ja matkapuhelimen. Kummastakin edelliset alkoivat vedellä vimeisiään. En ostanut älypuhelinta. En tee sellaisella mitään. Ei ole tarvetta näprätä sitä kävellessä tai istuessa kulkuneuvossa. Kotona on kaksi läppäriä, jotka tyydyttävät näpräämisen tarpeeni. Minulle puhelin on laite, jolla soitetaan, vastaan otetaan soittoja, lähetetään tekstiviestejä ja vastaan otetaan niitä. Edes kamera ei ole tarpeellinen, vaikka näppäsin ystävästäni koekuvan. Tulostin on minulle tärkeä. Jo senkin vuoksi, että kirjeen kirjoittaminen tapahtuu tietokoneella ja siitä pitää saada kopio lähetettäväksi. Kirjoituskoneita ei enää ole. Paperikirjeet alkavat myös olla historiaa. Sähköpostitetaan. Minä tykkään kirjoittaa kirjeitä, niitä paperisia. Joitakin laskuja tulee kirjekuoressa. Tietysti nekin voi saada tietokoneelle ja siitä sitten tulostaa paperiseksi. Isäni hämmästyisi kaikesta tästä nykyajasta. Hän kuoli 1992, jolloin maailma oli vielä inhimillinen ja vähemmän teknistynyt.

Nykyisin muutokset on hyväksyttävä ja pyörittävä mukana. Muuten putoaa kyydistä. Minulla on ystävä, joka periaatteesta vastustaa kaikkea sitä, joka on tappanut entiset toiminnot. Hänellä ei ole tietokonetta, eikä osaisi sitä käyttääkään. Hän yrittää elää maailmassa, jota ei enää ole. Hän pahastuu syvästi, jos/kun joku näyttää hämmästyneeltä "eikö sinulla ole tietokonetta?" Kaikkialla hänelle sanotaan asioitten selviävän netistä.Verkkokauppa vie fyysiset asiakkaat kaupoista. Se näkyy jo siinä, että myyjäkanta harventunut. Ystäväni ei itse koe jääneensä ulkopuoliseksi, jota hän on koko ajan enenevässä määrin. Minusta hänen olisi hyväksyttävä tämä aika, koska ajan oloon se on kuitenkin meidän tehtävä. En pidä tätä hänen jättäytymistään oravanpyörän ulkopuolle kovin viisaana. Kiperissä paikoissa apuun tulevat lapset tietokoneineen ja netteineen. Periaatteesta on lipsuttava.

Hänellä on älypuhelin, jota ei osaa käyttää. Tuntee antipatiaa hipaisuja kohtaan ja hipaisee väärin. Väittää aparaatin olevan rikki. Hän on vastarannan kiiski. Minusta väärin perustein. Maailma muuttuu ja meidän olisi muututtava sen mukana, hyväksyttävä. Ettemme putoa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu