sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Historian havinaa

 Tiesittekö, että 1.8.1930 lähti ilmalaiva Graf Zeppelin matkalle Amerikkaan. Tuli perille 96 ja puolen tunnin kuluttua. Mistäkö tämä tieto? Penkoessani kirjahyllyä, löysin  Suomen Kuvalehden vuosikirjan vuodelta 1930. Kustantanut Otava. Kirjassa annetaan ohjeet miten valmistaa sulkapallo. Tarvitaan säämiskää, korkkia, silkkinauhaa, sulkia ja liimaa. Ei kuin valmistamaan. Jos joku taas tahtoo tehdä venäläisen kaalipiiraan, ohjeet ovat tässä vuosikirjassa. On myös mainoksia. Göteborgista pääsee laivalla New Yorkiin Kanadan kautta. Laivassa ainutlaatuisia mukavuuksia. A.B. Victor Ek O.y järjestää matkan ja mukavuudet. Ranskan Amerikan Linja (French Line) Helsingin Aleksanterinkadulla ei ole pekkaa pahempi, vaan tarjoaa ylellistä matkaa laivoillaan Etelä-Amerikkaan, Haitiin ja vaikka Australiaan asti. Lähdöt suoraan Helsingistä tiistaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Mainostaa niin ikään suomalaisena suurpankkina itseään  Maakuntain Pankki Oy ollen niin Helsingissä, Tampereella kuin Turussakin keskuskonttoreineen ja haarakonttoreineen. Kertoo omavaraisuudestaan, joka on  175 milj. mk. Olisiko Maakuntain Pankki antanut lainaa Etelä-Amerikan matkaa varten? Olisin lähtenyt keskiviikkona matkalle. Itsetehty sulkapallo mukaan, koska olen varma, että laivalla on pelimahdollisuus. Nykyisissäkin laivoissa on. Puoliso meni kerran laivan perään ampumaan savikiekkoja. Pitäisikö käyttää sanaa laivan ahteri?  Tuollainen pitkä laivamatka on minua aina kiehtonut. On kuitenkin ollut tyydyttävä huomattavasti lyhyempiin. Eikä enää edes pääsisi suoraan laivalla Helsingistä eteläiseen Amerikkaan. Ellei sitten rahtilaivalla. Semmoisessa onkin merimies ihan eri mies, hiio-hoi.

Ketään ei kiinnosta, mutta kerron silti syöväni  tänään aasialaista kanakeittoa. Kyllä, siinä on kookosmaitoa. Ruokaohjelmia tv:ssä niin runsaasti, että panen oman korteni kekoon tarjoamalla luettavaksi usein syömisteni lajia. Ruokaohjelmat ja karkkimainokset ovat ristiriidassa sen asian kanssa, että kansamme pitäisi laihduttaa. Joka toinen kantaa ylipainoa, niin lapset kuin aikuiset. Koko maailman laajuisesti se onkin kummallinen ongelma, koska useissa maissa nähdään nälkää. Kuitenkin heitetään ruokaa roskiin uskomattomia määriä. Buffetpöydistä kahmitaan lautanen täyteen ja sitten jätetään puolet syömättä. Mitä tuhlausta. Myös epäkohteliasta kokkeja kohtaan. Mikä niissä katkaravuissa muuten viehättää? Niitä syödään kuulemma eniten buffetpöydistä, vaikka niitä on myytävänä jokikisessä marketissa.

Tässä oli tämänpäiväinen kirjoitelma sillisalaattina.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu