keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Proomu Pariisin kaijassa

Monsieur Perdu omisti La pharmacie littéraire-nimisen  kaunokirjallisuusparkin Pariisissa Seine-joessa. Monsieur Perdu ei myynyt mitä tahansa kirjaa kenelle tahansa,vaan sekä kirjan että asiakkaan sielujen piti kohdata oikealla tavalla. Niinpä eräskin rouva jäi ilman haluamaansa kirjaa, koska Perdun mielestä se ei rouvalle sopinut.

 Luen parhaillaan Nina Georgen kirjaa Pieni kirjapuoti Pariisissa vuodelta 2013, suomentaja Veera Kaski. Onko tällaisia viehättäviä uivia kirjalaivoja ollut Pariisissa? Tai onko yhä? Kun minä teinityttönä olin siellä, kävelin kyllä Seinen rannalla, mutta kirjaproomuja en nähnyt. Sitä paitsi podin isoksi osaksi mahavaivojani hotellissa vanhempieni nauttiessa Ranskan pääkaupungin nähtävyyksistä. No, onnistuin kuitenkin pääsemään Eiffel- torniin. Näin myös kirjakojuja Seinen varrella, eivätkä olleet/ole mitä tahansa kojuja,vaan näistä kirjakauppiaista, bukinistit, ensimmäiset ilmaantuivat jokivarteen jo 1500-luvulla. En ole tämän käynnin jälkeen Pariisissa ollut. Nyt aikuisena katselisin sitä toisin ja viisaammin, ahneemminkin, silmin. Mutta kirjojen kautta olen Pariisissa aina kun tahdon, kuten nyt monsieur Perdun mukana hänen kirja-apteekissaan.

Olen lähdössä asioille, joka tarkoitaa lähinnä ruokakauppaa. Luin lehdestä, että Herkku lopettaa asumassani kaupunginosassa. No, pyllylleen koko Herkku meni jouduttuaan S-marketin omistukseen vuosia sitten. Me kanta-asiakkaat surimme kauan Stockmannin Herkun menetystä. Siitä hävisi jonkunlainen ylellisyys, johon olimme tottuneet. Sieltä sai erikoisuuksia omaan ruokapöytäänsä. S-ryhmä teki siitä tavallisen ruokia myyvän kaupan ja sen myötä katosi myos osa entisen Herkun asiakkaista. Nyt tämän Herkun lopettaminen ei saa minussa samanlaista surun tunnevyöryä  kuin aikanaan Stockmannin myytyä silloisen Herkkunsa S-ryhmälle. On muitakin kauppoja, on toki. Jopa täälläpäin.

Ei, nyt tuumasta toimeen eli suihkuun, julkisivu kaikinpuolin ihmisten katseiden kestäväksi ja hankkimaan, Ranskassa kun olen monsieur Perdun kanssa, ainekset  vichyssoisea varten. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu